CMR

CMR

CMR står for Canine Multifocal Retinopathy, og er en arvlelig nethindesygdom, som er konstateret på Coton de Tulear, Pyrenæerhund, Mastiff m.f. Sygdommen blev først beskrevet hos Pyrenæerhunden i 1998.

Sygdommen CMR udvikles fra 4 mdr. alderen og medfører små områder med løsning af nethinden fra beliggenheden op af øjeæblets bagerste del. Dermed opstår små blærer, som senere udvikles til ar. Nethinden fungerer ikke på de angrebne områder, og graden af synsnedsættelse svarer til udbredelsen af forandringerne på nethinden. Tilstanden kan være langsomt fremadskridende eller i andre tilfælde ikke udvikle sig yderligere. Hunde med få og små forandrede områder har ikke problemer med at færdes sikkert og fungere normalt. Hunde med mere udbredte forandringer kan have nedsat syn eller i sjældne tilfælde være blinde.

Der er stor videnskabelig interesse omkring hvilke faktorer der spiller ind på, om sygdommen udvikler sig eller forbliver stationær. Og fremtidig forskning vil forhåbentlig gøre os klogere på udviklingen af denne sygdom.

CMR ses fra 4 mdr. alderen og kan diagnosticeres ved en øjenlysning. Forandringerne er ret karakteristiske og diagnosen kan oftest stilles med sikkerhed. I enkelte tilfælde kan forandringerne dog ligne en anden nethindesygdom: Retinal Dysplasi (RD).

Sygdommen menes for nuværende at være autosomal recessiv nedarvet. Firmaet OptiGen® markedsfører en DNA test, hvor der undersøges for CMR genet. Der er 3 udfald af testen: Fri, anlægsbærer (carrier) eller syg (affected) I DK er der fundet 1 syg hund og 18 % anlægsbærere. Det er en meget stor andel af anlægsbærere, hvilket ikke harmonerer med antallet af syge hunde. OptiGen® skriver på deres hjemmeside, at den tilsvarende humane sygdom Bests sygdom, nedarves autosomal dominant med inkomplet penetrans. Dermed menes at nogle gange – ikke altid, er der det kun nødvendigt med et gen, for at sygdommen forekommer klinisk. For nuværende betragtes CMR ikke som en dominant nedarvet sygdom, men der antydes fra OptiGen® side, at når flere hunde undersøges klinisk og genetisk, kan det ikke udelukkes, at den nuværende vurdering om autossomal recessiv nedarvning skal revideres.

Der er på nuværende tidspunkt ingen officielle regler for avl med hunde, som har CMR eller er bærere af sygdommen.

Dog er det min personlige holdning at der bør arbejdes på at reducere en sygdom, som kan give anledning til nedsat syn eller blindhed. Med den viden vi har til rådighed i dag, kan dette gøres på følgende måde:

Hunde som skal indgå i avl bør øjenlyses. Her kan det afgøres om sygdommen kommer klinisk til udtryk, dvs. om der er forandringer på hundens nethinde. Desuden undersøges ved en øjenlysning også for andre øjenlidelser, som forekommer hos racen (Cataract og PRA). Hunde med udbredte forandringer og nedsat syn, bør efter min mening ikke anvendes i avl.

En DNA test kan give informationer om hundens genetiske status. Denne information kan anvendes i avlsarbejdet, hvis det ønskes at begrænse udbredelsen af sygdommen.

CMR fri: Kan bruges ved alle parringer

CMR bærer: Kan bruges ved parring med CMR fri

CMR afficeret: Bør ikke bruges i avl.

Ved anvendelse af en CMR afficeret hund til en CMR fri bliver udfaldet af parringen, at alle hvalpe bliver bærere. Disse bærere kan parres med CMR frie hunde og give frie hvalpe. Denne kombination kan naturligvis overvejes.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om